085-0494494

Home > Cloud computing > Cloud computing verandert

Cloud computing verandert

29 april 2013

Cloud computing gaat behoorlijk veranderen dit jaar. En het effect hiervan zal vooral impact op de kleinere bedrijven hebben. Public clouds zijn relatief goedkoop toegankelijk en brengen geen grote overhead kosten met zich mee, waardoor met name kleinere bedrijven hiervoor zullen kiezen. Door nieuwe technologieën is big data ook steeds toegankelijker geworden.
Verder zien we een opkomst van meerdere cloud beveiligingstrends. Via het cloud abonnementsmodel krijgen kleinere bedrijven toegang tot krachtige beveiligingstechnologieën. Aangezien de cloud niet alleen voor goed bedoelende bedrijven toegankelijk is, komt deze beveiligingsontwikkeling op het juiste moment.

Public cloud gaat private cloud verslaan

De kans dat private cloud dezelfde capaciteit biedt als de enorme en aldoor ontwikkelende public cloud is nihil. Of zoals CIO Magazine het verwoordt: “Public clouds bieden snelle toegang tot resources, hoge productiviteit en goedkope ontwikkeling. Ontwikkelaars zullen dingen die niet leveren wat ze nodig hebben mijden.”

Google en Amazon web services lijken de harten gestolen te hebben van ontwikkelaars. Vergeleken met grote, public clouds lijken private clouds helemaal niet op clouds, maar meer op een bepaalde vorm van virtualisatie; niets anders dan een aantal virtual machines die door een groep medewerkers wordt gedeeld.
Deze private clouds kunnen niet bestaan zonder een IT afdeling, waarmee private clouds gewoon minder reëel zijn voor kleinere ondernemingen; deze zijn simpelweg duurder en minder flexibel dan het alternatief van de public cloud. Hierdoor is het niet aannemelijk dat de populariteit van deze private clouds gaat toenemen dit jaar.

De cloud zal de impact van kwaadwillende aanvallen aanzienlijk versterken

Het aantal dreigingen gerelateerd aan de cloud neemt toe. De snelheid en schaalbaarheid van de cloud is niet alleen een krachtig gereedschap voor ‘de goeden’.
De tijd dat een hacker dagen of soms weken moest wachten om voldoende computers te infecteren om van daaruit een grote aanval te doen ligt ver achter ons. Distributed Denial Of Service (DDoS) aanvallen maken het mogelijk om duizenden, of zelfs miljoenen computers te infecteren. Deze computers krijgen dan allemaal de opdracht om een specifieke actie uit te voeren op dezelfde web applicatie, wat er voor zorgt dat de betreffende site plat gaat vanwege het te grote aantal verzoeken dat afgehandeld moet worden.

Vandaag de dag hoeft een hacker niet te wachten om duizenden computers te infecteren om zo’n grote aanval te doen. Cloud diensten draaien op een groot aantal zware servers en deze servers kunnen nu worden gebruikt om dit soort aanvallen uit te voeren, alleen dan veel sneller en effectiever.

Applicatie beveiliging vanuit de cloud neemt zijn plek in

Cloud Applicatie Beveiliging: Deze nieuwe technologie maakt het mogelijk voor bedrijven om de broncode van een webapplicatie te scannen en te beveiligen. Applicatie Beveiliging test een applicatie meerdere malen om te zien of er wijzigingen in de code zijn gemaakt. Dit voorkomt dat hackers hun kwaadwillende code in web applicaties kunnen plaatsen.
Applicatie beveiliging bestaat al even, maar het unieke aan de huidige trend is dat deze beveiliging nu via de cloud verkrijgbaar is, op abonnementsbasis.

Kleine bedrijven die software ontwikkelen of aanschaffen kunnen zich normaal gesproken geen complete applicatie test software veroorloven en hebben vaak ook onvoldoende personeel om de tests uit te voeren die nodig zijn om de applicaties veilig te houden. SaaS applicaties vanuit de cloud brengen hier verandering in. Kleinere bedrijven hebben hiermee de voordelen van beveiligde applicaties tegen een fractie van de kosten, met het beveiligingsniveau dat bij hun past.

Tot ziens ‘big data’, hier komt ‘smart data’

We kennen allemaal de term ‘big data’; de enorme hoeveelheid aan informatie geproduceerd door onze collectieve cloud van computers. Deze data groeit nog steeds met de minuut: Gedurende de volgende 60 seconden zullen 204 miljoen email berichten, 100.000 tweets en 48 uur video over het internet worden verstuurd. Dat is enorm veel data.

Al deze data wordt teveel om te verwerken. Het aantal ‘schijnverbindingen’ neemt hard toe met het aantal apparaten, bestanden en interacties dat plaatsvindt in de cloud. Gelukkig is er nu ‘smart data’ om orde te scheppen in deze enorme stapel data en tegelijkertijd de valkuilen van de schijnverbindingen te ontwijken.

Deze smart data wordt gecreëerd door het toepassen van algoritmes die data distilleren tot de essentie en het nut ervan bepalen op basis van bijvoorbeeld de leeftijd van de data. Zelfs zonder deze algoritmen is het voor grote en kleine bedrijven mogelijk om het steeds groter wordend aantal variabelen dat belangrijk is voor hun business te meten. De toename van analyse op website interacties, klantengedrag en zelfs data en documenten zorgt voor een sterke toename van de productiviteit.

 

Wil je weten wat ITselector kan beteken voor jouw organisatie? Vul de Keuzehulp in of neem contact met ons op. Vul de Keuzehulp direct in!

bron: Erik Grueter (Marketeer bij docTrackr)

Reageer