085-0494494

Home > ERP implementatie > 3 vragen voor de ERP leverancier

3 vragen voor de ERP leverancier

19 mei 2015

ERP implementaties gaan nooit precies zoals ze vooraf zijn bedacht. Velen duren langer, kosten meer of sluiten uiteindelijk niet goed aan op bedrijfsprocessen. Daarnaast komt het veel voor dat, wanneer het ERP systeem live gaat, er operationele verstoringen ontstaan. 

Deze verstoringen duren soms weken en in extreme gevallen zelfs maanden. Om het risico te verkleinen dat dit bij uw organisatie gebeurt, geven we u een drietal vragen die u kunt stellen aan de ERP leverancier

Is de nieuwe software uitgelijnd met mijn bedrijf?

Het gegeven dat ERP software werkt, wil nog niet zeggen dat het werkt voor het bedrijf. Technische configuratie en fouten rechttrekken is relatief eenvoudig. Maar zeker stellen dat de software aansluit bij bedrijfsprocessen, behoeften en personeel is dit niet. ERP software (mits juist geselecteerd) is vaak flexibel genoeg om aan behoeften van het bedrijf te kunnen voorzien, maar dan is het wel belangrijk dat deze behoeften goed in kaart zijn gebracht.

Is ons personeel écht klaar voor nieuwe ERP software?

Voor veel bedrijven is het verleidelijk om standaard documenten, geleverd door de leverancier, aan personeel te geven ter training. Hiermee zal echter niet het gewenste resultaat bereikt worden. Het kan een goed startpunt zijn, maar het zal niet aangepast zijn op uw specifieke industrie en bedrijfsprocessen. Dit is voor personeel echter wel kritische informatie die kan helpen het nieuwe systeem en bijhorende processen te begrijpen. Als hier nog geen tijd in is gestoken, is uw bedrijf waarschijnlijk nog niet klaar om het ERP systeem live te laten gaan.

Is het moment dat het ERP systeem live gaat nog spannend? 

Als het ERP systeem nog niet klaar lijkt om live te gaan, doe dit dan ook niet. Ondanks dat dit op de korte termijn extra geld zal kosten, is dat beter dan een niet volledig werkend systeem. Dat zal op de lange termijn namelijk alleen maar meer geld kosten. Ondanks dat het implementatie team waarschijnlijk ongeduldig zal worden als het project blijft doorlopen, is het belangrijk de verleiding te weerstaan om live te gaan en de consequenties voor lief te nemen. Dit kan namelijk extreem tijdrovend en kostbaar blijken, zonder dit kunnen terugdraaien. 

Ondanks dat risico’s bij implementatie nooit 100% geëlimineerd kunnen worden, zijn er veel zaken die wel gedaan kunnen worden om de kans op mislukking te verkleinen. De drie bovenstaande vragen helpen om de kans op een succesvolle implementatie aanzienlijk te vergroten. Heeft u extra hulp nodig of aanvullende vragen ? IT Selector kan u hierbij helpen. 

Meer informatie over ERP?

Vragen over ERP of andere bedrijfssoftware?
Neem contact op met Jaap Lucas voor een vrijblijvend gesprek.

Reageer