Microsoft Dynamics NAV
Microsoft Dynamics NAV is een oplossing voor kleine en middelgrote ondernemingen die bedrijfsprocessen automatiseert en stroomlijnt.
Microsoft Dynamics NAV is een bedrijfsoplossing voor kleine en middelgrote ondernemingen die bedrijfsprocessen automatiseert en stroomlijnt. Door de hoge mate van functionaliteit en aanpasbaarheid maakt Microsoft Dynamics NAV het bedrijven mogelijk om hun bedrijf, waaronder financiën, productie, verkoop, logistiek, projectmanagement en service te beheren.
De naam NAV is een afkorting van Navision. Dit was de naam van het ERP software pakket dat ontwikkelt werd door het gelijknamige bedrijf. Dit werd in 2002 overgenomen door Microsoft. In datzelfde jaar kwam de eerste versie van Microsoft Dynamics NAV nog uit: Microsoft Business Solutions Navision versie 3.60. De laatste versie is Microsoft Dynamics 2016.
Waar Microsoft Dynamics AX standaard en industrie specifiek ontwikkeld, is Microsoft Dynamics NAV dit niet. Oplossingen specifiek voor een bepaalde industrie worden ontwikkeld door partners. NAV is hierdoor nooit voor de volle honderd procent een product van Microsoft als het bij de klant wordt afgeleverd. Voor updates of onderhoud kunt u dus terecht bij een geselecteerde partner, niet bij Microsoft. De basis van de oplossingen ligt bij Microsoft, maar de functionaliteiten specifiek op een bepaalde industrie wordt toegevoegd door de partners. De basis van deze oplossingen is Microsoft Dynamics NAV, de industrie specifieke laag is per partner anders. Hoe meer types processen moeten worden geautomatiseerd (bijvoorbeeld productie of distributie in combinatie met retail), hoe meer lagen er aan de standaard NAV zijn toegevoegd.
NAV is als standalone systeem minder geschikt om bijvoorbeeld een internationale supply-chain te ondersteunen. Bij grote internationale bedrijven wordt dan ook vaker voor de AX oplossing gekozen. Echter, er zijn voor NAV wel modules en add-ons voor om dit goed op te vangen. Doordat NAV technisch gezien een stuk ‘lichter’ en flexibeler is dan bijvoorbeeld AX, is het makkelijker en sneller te implementeren. Mede hierdoor is het een goedkopere oplossing ten opzichte van grote broer AX.